Transparency

“Европейските пари се разпиляват. В България имаме един емблематичен пример, който остава траен, независимо от управлението от година в година. Това е пътното строителство”.

Това каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”/”Трансперънси интернешънъл”.

По думите му ключов пример са АПИ и емблематичният проект “Железница” – най-дългият тунел в България:

“Тунелът е готов от две години, т.е. европейските средства в размер 250 милиона са оползотворени и е построен тунел. Никой обаче не го ползва, защото подготовката за изграждането му не беше никак добра и не бяха съобразени от АПИ две свлачища, които се намират от северната и от южната страна на тунела, затова той сега е неизползваем. Тук добрият сценарий е, в който разказваме за некомпетентност. А по-лошият е, че това може би е скрит начин да се увеличат средствата за построяването на тунела, защото тези свлачища ще ни струват едни допълнителни 30 или 50 милиона”.

Славов подчерта, че Индексът за корупция на “Трансперънси интернешънъл” е базиран върху много сериозни изследвания, които дават много сериозен разрез както по икономически, така и по политически критерии:

“Това ни дава основание да твърдим, че дава една много пълна картина. Това, че в България индексът (43 т.) е под психологическата граница от 50 точки, не е просто математическа липса на 7 точки, а показва разбирането за капацитета на държавата да управлява корупционния риск. Т.е. ние имаме ключов системен проблем. Това показва, че ние нямаме капацитет да изминем тези 7 точки и от 10 години устойчиво стоим между 41 и 44 т.”.

Интервюто на Диана Янкулова с Калин Славов в предаването “Нещо повече” можете да чуете от страницата на БНР.