Transparency

Народното събрание прие на първо четене антикорупционния законопроект на правителството. В предаването “12 +3″ на програма Хоризонт по БНР, изпълнителният директор на Асоциация “Прозрачност без граници” Калин Славов коментира:

“Трябва да имаме предвид, че в противоборството между двата законопроекта се търси и политически ефект. Темата корупция е основна за политическите кръгове и това е добра новина. Опозиционният законопроект беше по-скоро повод за дебат.”

В проекта на БСП изобщо отсъства темата за конфискация на имуществото. С това също може да се обясни по-големият обем на закона, който предлагат управляващите, каза още Славов.

Обединяването на няколко не много добре работещи структури в една, но правомощията си остават почти същите. Те се събират в един, но имат почти същите правомощия. А отнемането на имущество, например, няма нищо общо с конфликта на интереси.

“Наложително е да се съобрази дефиницията за конфликт на интереси с най-новите постижения. В нея в момента липсват приятелските връзки. Лобизмът също не е обект на мерки за ограничаване. Не е предвидена и защита на лицата, които разполагат с вътрешна информация за корупционни практики или конфликт на интереси. Трябва да бъдат създадени механизми за това. Докладването за подобни нередности трябва да бъде изведено извън тези структури”, каза още Славов.

Цялото интервю може да чуете на страницата на БНР.