Transparency

Калин Славов, изпълнител директор на асоциация “Прозрачност без граници“, обясни пред БНР,  че избирателната активност не е изненадваща.

“По-бавничък е изборният процес, без това да се превръща в драма. Има само една тъмна стаичка, дори и в големите секции”.

Няма нито драстично покачване, нито драстично намаляване на очаквания брой гласоподаватели, коментира той скандала с машините.

“Всеки интерпретира по различен начин това, което се случи. Ако погледнем рационално на нещата – направихме един пълен цикъл – минахме през машинно гласуване, през свеждането на машините до принтери и сега отново се върнахме на гласуването с бюлетини. Интересното ще дойде след изборния ден, когато започнем да си даваме сметка за броя на недействителните бюлетини. ЦИК да даде достъп до недействителните бюлетини, за да се види защо те са такива. На изборите от 2019 година такъв шанс не беше даден”.

Хартиените бюлетини трайно се настаняват като начин за гласуване и трябва да се преценяват необходимите технически действия, за да бъдат гласоподавателите по-сигурни, че правилно упражняват вота си, обясни Славов.

СИК бяха приятно развълнувани от факта, че ще броят два пъти по-малко, посочи той.

“Но също така видях, че са доста несръчни в боравенето с бюлетини и списъци. Вероятно отново ще има грандиозни поправки по протоколите”.

На теория, когато броят бюлетините, трябва да го правят по начин, по който да се вижда дали има дефекти и причина дадена да бъде обявена за недействителна, посочи той.

“Видяхме обаче, че това е само в сферата на пожеланията. Референцията на СИК към недействителни бюлетини е към методическите указания на ЦИК, а не към закона. Недействителността се разглежда спрямо изчерпателно изброените случаи в закона, а не според интерпретациите на методическите указания и на отделни членове на секционната избирателна комисия”.

Той коментира пререгистрацията в малки населени места.

“Тя е направена, за да се отрази на резултата. Предполагам, че хората, които са я подготвили, са пресметнали колко гласове им трябват”.

Той призова гражданите да отидат до урните.

“И нека не сме активни граждани само по време на избори. Управляващите имат нужда от ежедневен натиск”

Цялото интервю на Спас Крайнин с Калин Славов може да чуете в страницата на БНР.