Transparency

Асоциация “Прозрачност без граници” ще представи днес годишната класация, която отразява антикорупционния капацитет на ключови институции и сектори. Събитието ще бъде с фокус върху най-добре представилите се общини – обект на изследване в местната система за почтеност като предпоставка за икономическо развитие на регионите. Ще бъдат представени най-добрите практики и успехи в провеждането на политиките за ефективност, прозрачност и отчетност на местно ниво. “Прозрачност без граници” организира това събитие във връзка с проект “Индекс на местната система за почтеност”.

В интервю за предаването “Преди всички” на БНР изпълнителният директор на асоциацията Калин Славов посочи изводите:

“Наблюдава се едно затваряне на институциите във времето на Ковид кризата, което няма как да не доведе до намаляване на отчетност и прозрачност, както и на начините за комуникация с граждани и бизнес. Това е неприятна тенденция. Но има и светли лъчи на общия фон. Две от отличията, които днес ще бъдат дадени – на Русе и Бургас, ще бъдат за най-много отчетност на кмет и на общински съвет. Добри практики продължава да има, въпросът е, че те трябва да се разпространяват повсеместно. Една от идеите на проекта е точно това – разговорът между местните власти, припознаването на добрите практики и същевременно тяхното възприемане. Много често не става въпрос за сериозни изменения, а за организационни действия и за повече активност за предоставяне на информация”.

Славов даде пример с общински съвет и кмет – втори или трети мандат, при които се наблюдава значително отстъпление от предишните им позиции. Това бяха общини, с които бяхме работили и бяха дръпнали напред, а сега виждаме регрес, каза той и обясни, че продължителният мандат не е гаранция, че води до вектор на възход.

“Някъде се позагуби връзката между местна власт и местно самоуправление, особено в периода на кризата, и гражданите престанаха да бъдат активни в търсенето на информация и във взаимодействието си с местните власти. А местните власти по един удобен за тях начин започнаха да се отдръпват. Разкъса се тази връзка. Като че ли това ще бъде една от задачите – да се възстанови”, коментира Калин Славов. Според него сега гражданското общество започва отново да се пробужда.

Той изброи най-често срещаните проблеми при общините: “Липса на програма за дейността на кмет. Липса на отчети за тази дейност. Общински съвети, на които публичността им стига до там, че просто са сложили списък с имената на общинските съветници и нищо друго. Всичко, което дава усещането за видимостта на дейността на тези общински съвети”.

Според него в много от случаите комуникацията с гражданите или е подценена, или силите не са стигнали. Не вярвам да попаднем на случай на някаква зла умисъл, посочи той. Според него с малко помощ и насока нещата биха могли да се подобрят.

Цялото интервю с Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да слушате на страницата на БНР.