Transparency

“Има много добри журналистически разследвания, които ни показват наличието на корупционни практики, но последици няма”.

“Прозрачност без граници” ще оповести Индекса за възприятие на корупцията през 2023 г. През 2022 г. България е заемала 72-ро място.

Има много добри журналистически разследвания, които ни показват наличието на корупционни практики, но последици няма, каза пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на “Прозрачност без граници”.

“Имаше страхотни записи как се подправят изборни резултати – от очевидно по-очевидно.”

Има отстъпление на правото в глобален мащаб, допълни той.

Т. нар. съдебна реформа, превърнала се във фетиш, приключи по един доста безславен начин, коментира Калин Славов в предаването “Преди всички”.

“Много инертна е системата на правораздаването и такива промени на ниво Конституция по върховете доста трудно биха оказали влияние в ежедневното правораздаване”, смята той. По думите му, “подобни промени ще останат някъде по върховете, много по-дълбоки трябва да бъдат”.

Според Славов “политическият процес даде някакво усещане за стабилност, но това усещане се превръща в усещане за застой, защото политическите фактори почнаха да се блокират един друг”. В размяната на реплики “Магнитски” срещу “Кеш” (между президента Румен Радев и Делян Пеевски) Славов вижда “персонификация на политически борби”.

Разделянето на КПКОНПИ на две части връща нещата в изходна позиция и беше с идеята да се покаже, че нещо се прави в тази сфера, подчерта той.

Законът за защита на лицата, които подават сигнали за нередности пък е бил приет “по най-неприемливата законодателна практика, направен за буквално седмица; на практика той е неприложим във вида, в който е написан”, изтъкна той.

“Чиновнически подход – да сложим тикчето в кутийката и да можем да рапортуваме приемането на закона. Друг закон, който също е в тази група, е Законът за лобизма. Той трябваше да бъде приет преди повече от година. Засега е на ниво концепция. Наблюдателите от ЕК и от ОИСР, които също държат да видят този закон приет, доста бързо усетиха, че се опитваме отново да се измъкнем, като силно стесняваме определението за корупция, за да могат много субекти за останат извън него.”

Калин Славов посочи още, че “по много тежък начин върви процес, пряко свързан с конкурентноспособността на българската икономика – закони, които ще въведат много повече отчетност, прозрачност и антикорупционни процедури в бизнеса, в големите фирми”.

Интервю на Силвия Великова с Калин Славов пред Българското национално радио.