Transparency

Дали да се върне хартиените бюлетини за следващите избори, дали да спре машинното отчитане на вота? Тази актуални въпроси предизвика разделение не само между парламентарно представените партии, но и в българското общество.

Обособяват се две групи политици, които взаимно се обвиняват в манипулации на изборни резултати. Машината можеше да бъде пречка за изразяване на вот преди два избора, когато този начин на гласуване беше новост, коментира Калин Славов, директор на „Прозрачност без граници“ за България – организация, което години наред провежда мониторинг на изборите у нас.

Той цитира изследване, според което влиянието на машинното гласуване се отразява с около 0,2% разлика. И припомни, че е имало искане да се установи причината за големия процент недействителни бюлетини, което обаче е останало без положителен отговор.

По думите на Славов, предимствата на машинното гласуване се виждат не само по време на самия вот, а и след това при преброяване на гласовете в РИК.

Съществуват нови технологии, които защитават файловете от модификации и манипулации в съдържанието им и това експертно може да се препоръча. За хартиеното гласуване пък може да се предвидят преброителни контролни центрове, изтъкна още експертът.

Цялото интервю с г-н Калин Славов, изпълнителен директор на Асоциация “Прозрачност без граници” може да чуете на страницата на БНР.

Източник: Българското национално радио