Transparency

Асоциация „Прозрачност без граници“ участва в семинар относно новия закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения по покана на Investor Relations Services, която предлага цялостно обслужване на дружества в областта на връзки с инвеститорите и корпоративното управление.

Изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“, г-н Калин Славов представи новия закон, за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения, задължителни субекти и вътрешна организация. За компаниите на бизнеса, законодателството ще влезне в сила от декември 2023 г.

Фокус на представянето бе Директива 2019/1937 на ЕС, нейното прилагане в България, както и създаването на инструменти за вътрешно подаване на сигнали за компаниите. Калин Славов посочи и международните стандарти и принципи относно въвеждането на системи за подаване на сигнали за нарушения като неизменна част от системите за добро управление, както в бизнеса, така и за обществения сектор.

Проведения семинар е първото от поредица планирани обучения за защита на лицата, които подават сигнали за нарушения или публично оповестяващи информация за нарушения, които Асоциация „Прозрачност без граници“ планира да осъществи до края на годината.