Transparency

Получихме 4 сигнала за организационни нередности, съобщи пред БНР Ваня Нушева от “Прозрачност без граници“.

“Имаме една ограничена мисия от наблюдатели – доброволци в София и Видин. За констатираните  нередности ще сигнализираме институциите. Два от сигналите са свързани с индикации за контролиран и купен вот на избирателите”.

Тя посочи, че са нарушени методическите указания на ЦИК.

“Единият е свързан с това, че секционна избирателна комисия не просто е питала гражданите за кои видове избори желаят да гласуват, а въпросът е бил: “Нали искате само с една бюлетина? Няма смисъл да ви даваме за общински съветници“

Методическите указания на ЦИК бяха  да се питат гражданите за кои избори желаят да получат бюлетини. Това е различна практика от предходни избори, при които беше забранено комисиите да питат гражданите, а директно да подават всички видове бюлетини. Трябва да се спазва методическото укание. Въпрос на решение на избирателя е как да отговори. Не трябва да ограничават и да предпоставят решението му, като дават само една бюлетина”.

По отношение на контролирания вот получихме сигнали от квартал “Нов път“ във Видин.

“Става въпрос за две нарушения – едното е за допускане на придружител на повече от двама избрители да влиза в секционната комисия, като не се записват имената му. Констатирано е, че той придружава десетина избиратели. СИК го допуска и в тъмната стаичка. Това е категорично нарушение на правилата за работа”

Установяваме практика за използавен на пароли, с които представители на партии комуникират с членовете на СИК, посочи още Нушева.

“Сигнализирайте МВР, когато виждате, че става пъпрос за организирано съпровождане до изборните секции. Служителите на министерството трябва да следят за спазване на реда около избирателните секции”.

Сега, когато няма машини, е необходимо да се поставят по два паравана, посочи експертът.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Ваня Нушева може да чуете в зувковия файл.

Установяваме практика за използавен на пароли, с които представители на партии комуникират с членове на СИК.

Цялото интервю може да чуете в страницата на Българското национално радио.