Transparency

Има почти комични опити да се помага на избирателите, посочи изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“

6 български и международни организации наблюдават протичането на предсрочните парламентарни избори у нас.

„Интересно е, че голяма част от фокуса е върху машинното гласуване. Доста различни истории и варианти на проблеми с машинното гласуване чухме и видяхме от сутринта. Голяма част от тях се оказаха сравнително лесно отстраними. Сравнително неголяма част от машините дадоха различни проблеми“, коментира пред БНР изпълнителният директор на Асоциация „Прозрачност без граници“ Калин Славов.

„Има почти комични опити, в които ако не погледнеш комичното, изглежда като форма на контролирано гласуване“, изтъкна Славов.

Има съобщения от различни точки на страната, че членове на СИК в опитите си да помагат да гласуващите застават директно до тях, а в някои случаи дори натискат вместо тях екрана, като така всъщност разкриват тайната на вота.

Калин Славов апелира да не се използват такива практики. Членовете на секционните комисии категорично не бива да виждат какво се случва на екрана на машината за гласуване, подчерта той. По думите му това не е просто нарушение на изборните правила, а престъпление.

Сред останалите установени от наблюдателите днес нарушения е например смесването на разписките от две машини.

Отворена е безплатна телефонна линия на Асоциация „Прозрачност без граници“ – 0 800 11 224, на която могат да се подават сигнали и да се получават разяснения, свързани с изборния процес.

Цялото интервю може да чуете на страницата на Българското национално радио.